tiistai 5. maaliskuuta 2013

Vaalea Broilerikastike & Riisi


400g Kananpojan paistijauhelihaa
1 Sipuli
Ripaus Mustapippuria
½tl Kurkumaa
1/4tl Valkopippuria
1tl Broilerimaustetta
1tl Paprikajauhetta
Kuivattua chiliä, oman maun mukaan
1tl Currya
n. 20-30g Grillivoita
1/4-½tl Sokeria
3rkl Vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
4dl Kanalientä


  1. Kuori ja paloittele sipuli.
  2. Paista sipuli ja kananpojan paistijauheliha.
  3. Sulata sekaan grillivoi ja mausteet. ( Ei sokeria vielä).
  4. Tee kastike. Sekoita jauhot 1dl:aan kylmää lientä ja kaada tämä suurus hiljalleen kuumaan liemeen(3dl). Sekoita kastiketta koko ajan puuhaarukalla, kunnes se on tasaista. Kiehauta.
  5. Lisää sokeri.Sekoita ja anna kastikkeen hautua 10 min.
  6. Tarkista kastikkeen maku ja lisää mausteita tarvittaessa (muista että jauhelihassakin on mausteita).
  7. Lisää kastikkeeseen kananpojan paistijauheliha ja sekoita. Anna hautua n.5min. 
Tarjoa riisin (ja salaatin kanssa) :)

Ohje: Omasta päästä.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Broileri-Parsakaalipiirakka

Valmistusaika: Yli 60min. Noin 8 annosta.

1 pkt(400g) Piirakkataikinaa(pakaste)

Täyte:
1rss(250g) Broilerinfilee suikaleita
1 iso(300g) Purjo
1 rkl Öljyä
3/4tl Suolaa
½ dl Thai Sweet chilikastiketta
1 ps(450g) Parsakaalia(pakaste)
1 (n.100g) Suippopaprika
1ps (150g) Emmental-Mozzarellajuustoraastetta

Munamaito:
3 Kananmunaa
1tlk(2dl) Ruokakermaa
1dl Maitoa
Ripaus suolaa ja mustapippuria


  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista ensin täyte. Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon purjo. Mausta suolalla ja chilikastikkeella. Hauduta kannen alla n. 5min. Nosta pannu liedeltä ja anna täytteen jäähtyä.
  2. Kauli sulanut piirakkataikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija n. 30cm). Painele levy vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 10 min.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma ja maito. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Leikkaa suippopaprika renkaiksi. (itse leikkasin kuutoiksi).
  4. Ota esipaistettu pohja uunista. Levitä pohajlle broileri-purjoseos, parsakaalit ja paprikarenkaat. Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle juustoraaste.
  5. Jatka paistamista uunin alatasolla n. 35 min, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Anna piirakan vetäytyä hetken aikaa.
Tarjoa lämpimänä iltapalana tai launasruokana salaatin kanssa.

Ohje: Ruoka Pirkka Joulukuu 2010 -lehti

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kakkuongelmia

Toisinaan kakusta ei tule aivan toivotunlainen. Tässä on hieman ohjeita, jotka auttavat parempiin tuloksiin kakkujen leivonnassa.

TAIKINA PAISUI YLI
Jos taikinaa valuu vuoan reunojen yli, olet todennäköisesti valinnut liian pienen vuoan tai täyttänyt vuoan liian täyteen. Täytä vuoasta aina vain noin 2/3. Toinen mahdollinen syy on liian viileä uuni. Kolmas syy voi olla liika leivinjauhe. Mittaa aineet aina tarkasti ja käytä tasamitallisia.

KAKKU NOUSI EPÄTASAISESTI
Jos kakku nousee epätasaisesti, leivinjauhetta ja jauhoja ei ole sekoitettu keskenään riittävän hyvin ennen taikinaan lisäämistä.

KAKUSTA TULI LITTEÄ
Litteän kakun syynä on yleensä se, että taikinaa on vatkattu liian vähän - tai liikaa jauhojen ja leivinjauheen lisäämisen jälkeen. Muista myös, että uunin luukkua ei saa avata liian aikaisin tai usein paistamisen aikana. Samoin jos uunin luukku paukahtaa kiinni, kakku saattaa lässähtää kolahduksen voimasta. Muita mahdollisia syitä ovat, että vuoka on rikkoutunut uunissa tai että kakku on otettu uunista liian aikaisin. Tarkista aina kakun kypsyys puutikulla. Kakku on valmis, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

KAKUSTA TULI KOVA JA TAIKINAMAINEN
Kovan ja taikinamaisen kakun syynä on useimmiten riittämätön vatkaus tai sekoitus. Vatkaa taikina aina kuohkeaksi, mutta älä kuitenkaan liikaa. Kääntele jauhot vaahtoon varovasti, älä sekoita voimakkaasti.

KAKKU EI IRTOA VUOASTA
Kun kakku tarttuu vuokaan, syynä on riittämätön tai epätasainen voitelu. Voitele vuoka aina huolellisesti huoneenlämpöisellä rasvalla. Se on parempaa kun sulatettu rasva. Poimutettu tai kuvioitu vuoka on helpompi voidella pullasudilla ja sulatetulla tai juoksevalla rasvalla.

SOKERIKAKKUPOHJASTA TULI PANNUKAKKU
Kun sokerikakkupohja painuu kasaan paistamisen jälkeen, sokeria ja munia on vatkattu liikaa. Näin käy, jos käyttää sähkövatkainta liian pitkään.

KUIVATUT HEDELMÄT VALUIVAT VUOAN POHJALLE
Sekoita kuivatut hedelmät aina jauhoihin, ennen kuin lisäät ne taikinaan. Näin hedälmät eivät valu vuoan pohjalle.


SOKERIKAKKUMAKEISET
Kun vahinko on taphtunut ja sokerikakku epäonnistunut, tilanteen voi vielä pelastaa helposti: Murenna kakku käsin tai yleiskoneella. Lisää kakkumurusten sekaan 100g huoneenlämpöistä rasvaa. Mausta 2-3 rkl punssia, rommia tai viskiä. Pyörittele seoksesta palloja. Kasta pallot sulatettuun suklaaseen ja koristele saksanpähkinöillä, nonparelleilla tai strösseleillä. Säilytä viileässä.

VALITSE VUOKA OIKEIN
Sokerikakkujen leipomisessa on tärkeää käyttää oikeankokoista vuokaa. Tästä syystä ohjeissa kerrotaan aina sopivan vuoan koko. Vuoka on myös tärkeää voidella ja jauhottaa huolellisesti. Tarttumattomalla pinnoitteella varustetulle vuoalle riittää kevyt voitelu.

Taikinaneste2/Maitojauhe

VINKKEJÄ
Kokeile erilaisia taikinanesteitä. Erimakuiset hedelmäjogurtit, siiderit ja mehut tai jopa tilkka punaviiniä antavat leivonnaisille aivan uusia makuvivahteita. Huomaa kuitenkin, että jos käytät makeaa nestettä, sokeria voi vähentää tai voi jopa jättää kokonaan pois taikinasta. Käytä mielikuvitustasi ja löydä oma suosikkisi !

MAITOJAUHE
Kaapissa on hyvä pitää aina maitojauhetta siltä varalta, että makeanhammasta kolottaa eikä maitoa olekaan saatavana. Maitojauhe liukenee helposti veteen, ja sitä käytetään samalla tavalla kuin tavallista maitoa niin makeissa kuin suolaississakin leivonnaisissa. Mikä olisikaan käytännöllisempää ja helpompaa ?

Taikinanesteet

Leivonnaisista syntyy aivan uusia makuelämyksiä, kun korvaat tavallisen taikinanesteen jollakin toisella nesteellä. Vain mielikuvitus on rajana.

MAITO
Maito on tavallisin taikinaneste niin suolaisia kuin makeitakin leivonnaisia leivottaessa. Leipomista ei kuitenkaan tarvitse lykätä maidon loppumisen takia, sillä voit sen sijaan käyttää monia muita nesteitä.

VESI
VEsi sopii hyvin leivonnaisten nesteeksi. Älä kuitenkaan ota hanasta lämmintä vettä, vaan käytä aina kylmää vettä. Hiivataikina tarvitsee kohotakseen lämmintä vettä. Jos käytät tavallista hiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi(37astetta), jos taas käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi hieman lämpimämmäksi (45astetta). Vettä voi käyttää useimmissa leivonnaisissa, esim. piirakkapohjissa.

PIIMÄ & JOGURTTI
Piimä ja jogurtti tekevät leivästä herkullisen happaman. Välimeren maissa leipä leivotaan usein esim. yrteillä maustettuun jogurttiin. Jos käytät ruokasoodaa nostatusaineena, taikinaan pitää lisätä hapanta nestettä, sillä muutoin valmiin leivän tuoksu on hieman epämiellyttävä. Tähän tarkoitukseen sopivat hyvin piimä ja jogurtti. Myös esim. ruokasoodaa sisältävissä pehmeissä pikkuleivissä käytetään piimää taikinanesteenä. Piimä tekee leivonnaisista hieman erimakuisia, mutta erittäin herkullisia.

MUUNNELMIA
Jos tavalliset maitotuotteet eivät sovi ruokavalioosi, voit käyttää soija-, riisi- tai kauramaitoa.

TUOREMEHU
Appelsiini- omenatuoremehu antavat leivonnaisiin makua. Hieman erimakuisia leivonnaisia saat, kun maustat appelsiinimehuun tehdyt leivät pomeranssilla tai omenamehuun tehdyt sämpylät timjamilla. Kahvikakut ja muffinit saavat lisää makua appelsiini-, omena-, ananas- tai greippimehusta. Voit myös koristella leivonnaiset samasta mehusta valmistetulla kuorrutteella.

OLUT & KOTIKALJA
Olut ja kotikalja tekevät esim. joululimpusta ihanan mehevän ja täyteläisen. Olut ja kotikalja sopivat hyvin taikinanesteeksi myös karkeisiin kokojyväleipiin. Ne tekevät perinteisistä terveellisistä leipätaikinoista entistä herkullisempia.

MINIMUFFINIT
100 g Voita tai margariinia
1½ dl Sokeria
2 Kananmunaa
n.4 dl Vehnäjauhoja
2 tl Leivinjauhetta
1½ dl Laimentamatonta trooppista hedelmämehua tai ananasmehua.


  1. Säädä uuni 225 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  2. Sekoita munat vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  3. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos ja mehu vaahtoon.
  4. Laita 25 pientä muffinivuokaa pellille. Kaada taikina vuokiin.
  5. Paista muffineja uunin keskiosassa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Muffinit voi myös pakastaa. ;)