perjantai 25. lokakuuta 2013

Jauhelihapihvit & Makaronia

n. 8 annosta.
alle 15 min.

800g Sika-nautajauhelihaa
1tlk(2½dl) Crème Bonjour Cuisinea, Välimeren yrtit
1ps(52g) Knorr Ranskalaista sipulikeittoa
½dl Korppujauhoja
2 Kananmunaa

Paistamiseen:
Flora Kulta kasviöljyvalmistetta

  1. Sekoita Crème Bonjour Cuisine, sipulikeittoainekset ja korppujauhot kulhossa. Lisää jauheliha ja munat. Sekoita mureketaikina tasaiseksi.
  2. Muotoile taikinasta 16 pihviä. Paista ne pannulla rasvassa tai grillaa ne kypsiksi.
  3. Tarjoile lisäksi esim. täytettyjä herkkusieniä, perunoita ja salaattia. Tai niinkun me, Tummaa makaronia, kurkkua, tomaattia ja keltaista ja punaista paprikaa.
Ohje: K Ruoka Pirkka Toukokuu 2012 -lehti.

Texmex-Lasagne

n. 6 annosta.

Lasagnelevyjä

Jauhelihakastike:
400g Jauhelihaa
1rkl Öljyä
1 Sipuli
2 Valkosipulinkynttä
3rkl Taco-mausteseosta
1prk(500g) Tomaattimurskaa
1dl Vettä
1dl Salsakastiketta
1tl Oreganoa

Juustokastike:
4dl Maitoa
1prk(200g) Ranskankermaa
1ps(150g) Juustoraastetta

Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää kuoritut ja hienonnetut sipuli ja valkosipulinkynnet.
Sekoita joukkoon mausteseos ja tomaattimurska, vesi, salsakastike sekä oregano. Hauduta n. 10min.
Kuumenna pinnoitetussa kasarissa maito, ranskankerma ja 2/3 juustoraasteesta.
Levitä voidellun uunivuoan pohjalle ensin jauhelihakastiketta, sitten juustokastiketta ja päälle kolme lasagnelevyä.
Toista näin vielä kaksi kertaa. Lusikoi päälimmäiseksi jauheliha- ja juustokastiketta. Levitä päälle loppu juustoraaste.
Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 40 min.

Ohje: Yhteishyvä Ruoka, Helmikuu 2013 -lehti.

Raparperi-Sitruunapiirakka

Opetin kyseisen piirakan myös pikkusiskolleni joka opettelee ruuanlaittoa ja leipomista. :)
Raparperiä on nykyään saatavana ympäri vuoden. Herkullisimmillaan se on kuitenkin keväällä, jolloin raparperinvarret ovat sopivan hentoja.

Kokonaisaika: 1t 30 min.
Paistoaika: 10 + 30-40 min.
n. 8-10 palaa.

Pohja:
n. 4dl Vehnäjauhoja
1dl Sokeria
150g Voita
1 Kananmuna
1-1½ Sitruunan raastettu kuori

Täyte:
5-6 Raparperinvartta
50g Voita
100g Mantelijauhetta
1 Kananmuna
1dl Sokeria

Tarjoiluun:
1rkl Tomusokeria
½ Sitruunan raastettu kuori
2dl Kermavaahtoa

  1. Säädä uuni 225 asteeseen. Nypi vehnäjauhot, sokeri, voi, muna ja sitruunan kuoriraaste yleiskoneessa tai käsin. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa 30 min.
  2. Kuori ja paloittele raparperit n. 1cm:n kokoisiksi paloiksi. Sulata voi.
  3. Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon sulatettu voi. Kääntele vaahtoon mantelijauhe ja raparperit.
  4. Kauli taikina levyksi ja painele se voideltuun irtopohjavuokaan tai piirakkavuokaan (halkaisija n. 24cm).
  5. Pistele pohja haarukalla. Tue reuna alumiinifoliokaistaleella, jotta taikina ei valu vuoan pohjalle paistamisen aikana.
  6. Paista pohjaa uunin keskiosassa n. 10min. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.
  7. Levitä täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa 30-40 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
  8. Siivilöi piirakan päälle hieman tomusokeria ja sitruunan kuoriraastetta juuri ennen tarjoilua. Tarjoile piirakka kylmän kermavaahdon kera.
Luumupiirakka
Mikäli raparperit ovat mielestäsi liian happamia, voit korvata ne samalla määrällä luumuja. Poista luumuista kivet ja paloittele ne. Noudata muutoin ohjetta.

Juustoiset Kanapeet

Opetin pikkusiskoakin tekemään kanapeitä :)

n. 30 kpl

1 (600g) Lehtitaikinalevy
1 Kananmuna
150g Emmental juustoraastetta
2tl Paprikajauhetta

Kauli sulanut taikina n 25 x 45cm kokoiseksi levyksi. Riko munan rakenne ja sivele taikinalevy kananmunalla. Ripottele päälle juustoraaste ja paprikajauhe.
Kääri molemmista päistä tiukalle rullalle siten, että rullat kohtaavat levyn keskikohdassa.
Leikkaa rulla n. 30 osaan ja nosta kiekot leikkauspinta ylöspäin leivinpaperoidulle pellille.
Sivele pinnat kananmunalla. Paista 225- asteisessa uunissa 12-14 min.
Tarjoile tuoreina.

Vinkki: Kanapeet voi pakastaa. Lämmitä ennen tarjoilua foliolla peitettynä 150-asteisessa uunissa n. 5min.

Ohje: Yhteishyvä Ruokamaailma 5.10 -lehti.

Nakkiminestrone

6 annosta

1pkt (500g) Nakkeja
1rkl Öljyä
n. 1,2 L Vettä
2 Lihaliemikuutiota
1ps(450g) Isoja pakaste keittojuureksia (Meillä oli normaaleita keittojuureksia)
3rkl Tomaattisosetta
1½dl Ruispastaa tai tummaa makaronia
1tl Basilikaa tai oreganoa
Ripaus mustapippuria

Pilko nakit ja ruskista ne kevyesti öljyssä, kattilassa. Nosta nakit syrjään.
Lisää kattilaan vesi, lihaliemikuutiot, keittojuurekset, tomaattisose ja pasta. Anna keiton kiehua noin 7 minuuttia.
Lisää joukkoon nakit ja mausteet.Anna keiton kiehahtaa. Tarjoile keitto ruisleivän kanssa.

Ohje: Yhteishyvä Ruoka 4.12 -lehti