tiistai 26. helmikuuta 2013

Hapantaikina

Hapantaikinaa käytettiin ennen vanhaan nostatusaineena. Nykyään sitä käytetään tuomaan hapanleipiin niille ominainen aromi, maku ja koostumus.

HAPANTAIKINA
Hapanleivän leipominen ei ole kiireisen puuhaa. Taikinan valmistus vie muutaman päivän, ja leivät vaativat pitkän nostatusajan. Hapantaikinan perusta ovat ruisjauho ja vesi. Hapatus alkaa nopeasti, sillä hiilihappoa muodostavat hiivasienet ja maito- ja etikkahappoa muodostavat bakteerit lisääntyvät nopeasti. Prosessin aikana muodostuu runsaasti aromaattisia ainesosia, jotka antavat leivälle makua.

  • Kun taikina on valmis ja sekoitettu, siitä kannattaa säästää pieni määrä juureksi. Juuri säilyy kaapissa 10 päivää ja pakastimessa vuoden.
  • Kun leivot hapanleipää seuraavan kerran, laita Juuri astiaan ja kaada joukkoon hieman vettä. Anna juuren hapattua melko lämpimässä paikassa muutama päivä.
  • Juuren uudistaminen: Sekoita hapantaikinajuureen jokaisella leivontakerralla hieman uutta taikinaa. Pyörittele taikina palloksi ja säilytä sitä jääkaapissa tai pakastimessa. Juuren voi myös kuivattaa.
  • Taikina juuren voi valmistaa hunajasta, jolloin hapatus on nopeampaa.
  • Hapatus on helppoa, kun taikinanesteenä käyttää piimää.
  • Taikinanjuurta on sekoitettu  joihinkin uusiin jauhoseoksiin valmiiksi. Tälläisten jauhojen käyttö on kätevää aloittelijoille, jotka haluavat leipoa hapanleipää.
  • Säilytä hapantaikinan juurta kannellisessa lasipurkissa tai muovikelmulla peitetyssä astiassa.
Hapantaikina
Ainekset, päivä 1: 1dl vettä (n. 40 asteista) ja 1dl hienoa ruisjauhoa.
Ainekset, päivä 4: 10dl vettä (n. 40 asteista) ja 10dl hienoa ruisjauhoa.
Ainekset, päivä 5: 10dl vettä (n. 40 asteista) ja 10dl hienoa ruisjauhoa.

  1. Päivä 1: Sekoita vesi ja ruisjauhot teräs- tai lasiastiassa. Peitä taikina liinalla ja anna sen vetäytyä huoneenlämmössä 3 vuorokautta. Sekoita taikinaa päivittäin.
  2. Päivä 4: Sekoita vesi ja ruisjauhot löysäksi taikinaksi. Lisää 1. päivän taikina. Anna vetäytyä huoneenlämmössä 1 vuorokausi.
  3. Päivä 5: Leivo leivät ja ota 1½dl hapantaikinaa juureksi tulevia leivontakertoja varten. Sekoita juureen vesi ja ruisjauhot, kuten 4. päivänä. Anna juuren vetäytyä huoneenlämmössä 1 vuorokausi. Juuri säilyy jääkaapissa korkeintaan 10 päivää japakastettuna pienissä erissä korkeintaan vuoden. Sulata taikinanjuuri hyvissä ajoin huoneenlämpöiseksi ennen seuraavaa leivontaa. Sinulla on aina toimiva taikinan juuri, kun otat 1½dl hapantaikinaa juureksi jokaisella leivontakerralla. Hyvä juuri sitä paitsi vain paranee ajan saatossa.
Hapantaikina hiivan avulla
Ainekset: ½ pakettia(25g) hiivaa, 2½dl vettä ja 6dl hienoa ruisjauhoa.

  1. Murenna hiiva astiaan. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Kaada vesi hiivan sekaan ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita hiivanesteeseen jauhot.
  2. Peitä taikina ja anna sen vetäytyä huoneenlämmössä 1-2päivää. Leivo taikinasta leipiä tai pyörittele taikina vehnäjauhoissa palloksi ja säilytä viileässä.
Ilmakuivattu juuri:
Juuren voi myös ilmakuivata, jolloin puoli annosta vastavalmistettua taikinaa vastaa 100g kuivattua taikinaa. Erittäin kuiva hapantaikina on murennettava tai hienonnettava morttelissa tai yleiskoneessa ennen käyttöä. Hyvin varustetuissa kaupoissa on saatavana valmista taikinanjuurta.

Hunajainen hapantaikina
Ainekset, päivä 1: 1dl karkeaa ruisjauhoa, 1dl vettä(40 asteista) ja 1tl hunajaa.
Ainekset, päivä 2: 1dl karkeaa ruisjauhoa ja 1dl vettä (40 astetta)

  1. Päivä 1: Sekoita jauhot, vesi ja hunaja kannallisessa ½ litran lasiastiassa. Jätä kansi raolleen.
  2. Päivä 2: Sekoita jauhot ja vesi 1. päivän hapantaikinaan.
  3. Päivä 3: Kun taikina kuplii, se on valmis leivottavaksi. Ylimääräinen taikina säilyy jääkaapissa 10 päivää ja pakastimessa 5 kuukautta. Ota ½dl taikinaa taikinajuureksi.
Taikinanjuuren lisääminen:
Sekoita ½dl:aan taikinanjuurta 1½dl karkeita ruisjauhoja ja 1½dl vettä (40astetta). Juuri on käyttövalmis 12 tunnin kuluttua. Paista taikinanpaloja uunin keskiosassa noin 8minuuttia tai kunnes ne ovat nousseet ja saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä ritilällä.

Ohje: En tiijä varmaksi mutta lippulappusessa lukee Kotileipurin opas joten se saa olla jostain semmosesta !:D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti