lauantai 2. maaliskuuta 2013

Taikinanesteet

Leivonnaisista syntyy aivan uusia makuelämyksiä, kun korvaat tavallisen taikinanesteen jollakin toisella nesteellä. Vain mielikuvitus on rajana.

MAITO
Maito on tavallisin taikinaneste niin suolaisia kuin makeitakin leivonnaisia leivottaessa. Leipomista ei kuitenkaan tarvitse lykätä maidon loppumisen takia, sillä voit sen sijaan käyttää monia muita nesteitä.

VESI
VEsi sopii hyvin leivonnaisten nesteeksi. Älä kuitenkaan ota hanasta lämmintä vettä, vaan käytä aina kylmää vettä. Hiivataikina tarvitsee kohotakseen lämmintä vettä. Jos käytät tavallista hiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi(37astetta), jos taas käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi hieman lämpimämmäksi (45astetta). Vettä voi käyttää useimmissa leivonnaisissa, esim. piirakkapohjissa.

PIIMÄ & JOGURTTI
Piimä ja jogurtti tekevät leivästä herkullisen happaman. Välimeren maissa leipä leivotaan usein esim. yrteillä maustettuun jogurttiin. Jos käytät ruokasoodaa nostatusaineena, taikinaan pitää lisätä hapanta nestettä, sillä muutoin valmiin leivän tuoksu on hieman epämiellyttävä. Tähän tarkoitukseen sopivat hyvin piimä ja jogurtti. Myös esim. ruokasoodaa sisältävissä pehmeissä pikkuleivissä käytetään piimää taikinanesteenä. Piimä tekee leivonnaisista hieman erimakuisia, mutta erittäin herkullisia.

MUUNNELMIA
Jos tavalliset maitotuotteet eivät sovi ruokavalioosi, voit käyttää soija-, riisi- tai kauramaitoa.

TUOREMEHU
Appelsiini- omenatuoremehu antavat leivonnaisiin makua. Hieman erimakuisia leivonnaisia saat, kun maustat appelsiinimehuun tehdyt leivät pomeranssilla tai omenamehuun tehdyt sämpylät timjamilla. Kahvikakut ja muffinit saavat lisää makua appelsiini-, omena-, ananas- tai greippimehusta. Voit myös koristella leivonnaiset samasta mehusta valmistetulla kuorrutteella.

OLUT & KOTIKALJA
Olut ja kotikalja tekevät esim. joululimpusta ihanan mehevän ja täyteläisen. Olut ja kotikalja sopivat hyvin taikinanesteeksi myös karkeisiin kokojyväleipiin. Ne tekevät perinteisistä terveellisistä leipätaikinoista entistä herkullisempia.

MINIMUFFINIT
100 g Voita tai margariinia
1½ dl Sokeria
2 Kananmunaa
n.4 dl Vehnäjauhoja
2 tl Leivinjauhetta
1½ dl Laimentamatonta trooppista hedelmämehua tai ananasmehua.


  1. Säädä uuni 225 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  2. Sekoita munat vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  3. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos ja mehu vaahtoon.
  4. Laita 25 pientä muffinivuokaa pellille. Kaada taikina vuokiin.
  5. Paista muffineja uunin keskiosassa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Muffinit voi myös pakastaa. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti