lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kakkuongelmia

Toisinaan kakusta ei tule aivan toivotunlainen. Tässä on hieman ohjeita, jotka auttavat parempiin tuloksiin kakkujen leivonnassa.

TAIKINA PAISUI YLI
Jos taikinaa valuu vuoan reunojen yli, olet todennäköisesti valinnut liian pienen vuoan tai täyttänyt vuoan liian täyteen. Täytä vuoasta aina vain noin 2/3. Toinen mahdollinen syy on liian viileä uuni. Kolmas syy voi olla liika leivinjauhe. Mittaa aineet aina tarkasti ja käytä tasamitallisia.

KAKKU NOUSI EPÄTASAISESTI
Jos kakku nousee epätasaisesti, leivinjauhetta ja jauhoja ei ole sekoitettu keskenään riittävän hyvin ennen taikinaan lisäämistä.

KAKUSTA TULI LITTEÄ
Litteän kakun syynä on yleensä se, että taikinaa on vatkattu liian vähän - tai liikaa jauhojen ja leivinjauheen lisäämisen jälkeen. Muista myös, että uunin luukkua ei saa avata liian aikaisin tai usein paistamisen aikana. Samoin jos uunin luukku paukahtaa kiinni, kakku saattaa lässähtää kolahduksen voimasta. Muita mahdollisia syitä ovat, että vuoka on rikkoutunut uunissa tai että kakku on otettu uunista liian aikaisin. Tarkista aina kakun kypsyys puutikulla. Kakku on valmis, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

KAKUSTA TULI KOVA JA TAIKINAMAINEN
Kovan ja taikinamaisen kakun syynä on useimmiten riittämätön vatkaus tai sekoitus. Vatkaa taikina aina kuohkeaksi, mutta älä kuitenkaan liikaa. Kääntele jauhot vaahtoon varovasti, älä sekoita voimakkaasti.

KAKKU EI IRTOA VUOASTA
Kun kakku tarttuu vuokaan, syynä on riittämätön tai epätasainen voitelu. Voitele vuoka aina huolellisesti huoneenlämpöisellä rasvalla. Se on parempaa kun sulatettu rasva. Poimutettu tai kuvioitu vuoka on helpompi voidella pullasudilla ja sulatetulla tai juoksevalla rasvalla.

SOKERIKAKKUPOHJASTA TULI PANNUKAKKU
Kun sokerikakkupohja painuu kasaan paistamisen jälkeen, sokeria ja munia on vatkattu liikaa. Näin käy, jos käyttää sähkövatkainta liian pitkään.

KUIVATUT HEDELMÄT VALUIVAT VUOAN POHJALLE
Sekoita kuivatut hedelmät aina jauhoihin, ennen kuin lisäät ne taikinaan. Näin hedälmät eivät valu vuoan pohjalle.


SOKERIKAKKUMAKEISET
Kun vahinko on taphtunut ja sokerikakku epäonnistunut, tilanteen voi vielä pelastaa helposti: Murenna kakku käsin tai yleiskoneella. Lisää kakkumurusten sekaan 100g huoneenlämpöistä rasvaa. Mausta 2-3 rkl punssia, rommia tai viskiä. Pyörittele seoksesta palloja. Kasta pallot sulatettuun suklaaseen ja koristele saksanpähkinöillä, nonparelleilla tai strösseleillä. Säilytä viileässä.

VALITSE VUOKA OIKEIN
Sokerikakkujen leipomisessa on tärkeää käyttää oikeankokoista vuokaa. Tästä syystä ohjeissa kerrotaan aina sopivan vuoan koko. Vuoka on myös tärkeää voidella ja jauhottaa huolellisesti. Tarttumattomalla pinnoitteella varustetulle vuoalle riittää kevyt voitelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti