perjantai 25. lokakuuta 2013

Raparperi-Sitruunapiirakka

Opetin kyseisen piirakan myös pikkusiskolleni joka opettelee ruuanlaittoa ja leipomista. :)
Raparperiä on nykyään saatavana ympäri vuoden. Herkullisimmillaan se on kuitenkin keväällä, jolloin raparperinvarret ovat sopivan hentoja.

Kokonaisaika: 1t 30 min.
Paistoaika: 10 + 30-40 min.
n. 8-10 palaa.

Pohja:
n. 4dl Vehnäjauhoja
1dl Sokeria
150g Voita
1 Kananmuna
1-1½ Sitruunan raastettu kuori

Täyte:
5-6 Raparperinvartta
50g Voita
100g Mantelijauhetta
1 Kananmuna
1dl Sokeria

Tarjoiluun:
1rkl Tomusokeria
½ Sitruunan raastettu kuori
2dl Kermavaahtoa

  1. Säädä uuni 225 asteeseen. Nypi vehnäjauhot, sokeri, voi, muna ja sitruunan kuoriraaste yleiskoneessa tai käsin. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa 30 min.
  2. Kuori ja paloittele raparperit n. 1cm:n kokoisiksi paloiksi. Sulata voi.
  3. Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon sulatettu voi. Kääntele vaahtoon mantelijauhe ja raparperit.
  4. Kauli taikina levyksi ja painele se voideltuun irtopohjavuokaan tai piirakkavuokaan (halkaisija n. 24cm).
  5. Pistele pohja haarukalla. Tue reuna alumiinifoliokaistaleella, jotta taikina ei valu vuoan pohjalle paistamisen aikana.
  6. Paista pohjaa uunin keskiosassa n. 10min. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.
  7. Levitä täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa 30-40 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
  8. Siivilöi piirakan päälle hieman tomusokeria ja sitruunan kuoriraastetta juuri ennen tarjoilua. Tarjoile piirakka kylmän kermavaahdon kera.
Luumupiirakka
Mikäli raparperit ovat mielestäsi liian happamia, voit korvata ne samalla määrällä luumuja. Poista luumuista kivet ja paloittele ne. Noudata muutoin ohjetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti