sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Pähkinöissä on potkua

Kuva: Google



Pähkinöitä myydään erilaisissa sekoituspusseissa, jolloin eri makuihin voi tutustua yhdellä kertaa. Ne ovat hyviä terveydelle ja niitä suositellaan nautittavaksi pienen kourallisen verran päivässä.

Kasvitieteellisesti pähkinöitä on erilaisia. Hassel-, cashew- ja pistaasipähkinät ovat oikeastaan siemeniä, joilla on kova kuori. Saksanpähkinät ovat luumarjoja. Maapähkinät taas ovat palkokasvin siemeniä. Pähkinöiden painosta rasvaa on 50-70%. Rasva on koostumukseltaan hyvää, joten pähkinöiden kohtuullisen ja monipuolisen syömisen on todettu vähentävän esim. sydäntautiriskiä. Pähkinät ovat herkkiä elintarvikkaita, jotka härskiintyvät helposti korkean rasvapitoisuutensa vuoksi. Ne on hyvä säilyttää suljetussa pussissa tai rasiassa jääkaapissa tai pakastimessa.

Saksanpähkinä
Saksanpähkinää pidetään pähkinöistä terveellisimpänä. Niissä on lähes kaksinkertainen määr antioksidanteja muihin verrattuna. Saksanpähkinät sopivat salaatteihin, leivontaan ja jälkiruokiin, ja ovat herkullisia myös juustojen kanssa.

Hasselpähkinä
Voimakkaan makuinen hasselpähkinä antaa herkullista makua makeille ja suolaisille leivonnaisille. Hasselpähkinäjauheella voi osin korvata kakuissa ja pikkuleivissä käytettävää jauho- ja rasvamäärää.

Cashewpähkinä
Pehmeät cashewpähkinät sopivat liha- ja kanaruokiin, leivonnaisiin, salaatteihin ja paistoksiin tuomaan pehmeää ja täyteläistä makua.

Pekaanipähkinä
Pekaanipähkinät ovat makeampia kuin niille sukua olevat saksanpähkinät. Tumman uurteinen pähkinä on tullut monelle tutuksi amerikkalaisesta pekaanipiiraasta. Pekaanipähkinät sopivat myös pikkuleipiin, kuivakakkuhin ja mysleihin ja ovat herkullisia jäätelöannoksissa vaahterasiirapin kanssa.

Ja päässähän soi tämä: Kuinka saisin rikki kookospähkinän

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti