sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Rapeakuoriset Sämpylät


Nämä sämpylät leivotaan erikoisvehnäjauhoista ja ne maistuvat vastapaistettuina, jolloin kuori on rapea ja maukas. 

Aika: noin 1½ tuntia, josta 1 tunti kohottamiseen ja 8min paistamiseen. (N. 16kpl)

25g Hiivaa
5dl Vettä
1tl Suolaa
2tl Sokeria
1dl Vehnäleseitä
n. 11dl Erikoisvehnäjauhoja

TAI: (vaihtoehtoisesti, kuten kuvan sämpylät on tehty;)
25g  Hiivaa
5dl Vettä
1tl Suolaa
2tl Sokeria
3dl Vehnäleseitä
2dl Kaurahiutaleita( esim. pikapuuro)
7-8dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
+pinnalle kaurahiutaleita ja leseitä

1. Murenna hiiva taikinakulhoon.
2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada osa vedestä hiivan joukkoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee.
3. Lisää loppuvesi, suola, sokeri ja leseet.(Tai toisen ohjeen mukaan leseet ja hiutaleet) Alusta jauhoja taikinanesteeseen vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi.
4. Ripota taikinan pinnalle vähän jauhoja, peitä ja anna kohota n. 30 minuuttia.
5. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa se hyvin jauhojen kanssa.
6. Jaa taikina 16 yhtä suureen palaan ja leivo ne soikeiksi tai pyöreiksi sämpylöiksi.
7. Lado sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna kohota liinan alla n. 30minuuttia.
8. Nosta kiehuvalla vedellä täytetty uunipannu uuniin ja säädä uuni lämpenemään 250 asteiseksi.
9. Tee kohonneiden sämpylöiden pintaan syvä viilto terävällä veitsellä ja voitele sämpylät vedellä.
10. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa n. 8minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja rapean kuoren.
11. Jäähdytä sämpylät ritilällä peittämättä, jolloin niiden rapeus säilyy.
12. Jos säilytät sämpylöitä muovipussissa tai kannellisessa astiassa, lämmitä ne kuumassa uunissa juuri ennen tarjoilua.
13. Sämpylät voi myös pakastaa, säilyvyys on n. 9 kuukautta. :)

Ei muutakun sämpylöiden pyörittelyyn ja herkuttelemaan !:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti