torstai 23. lokakuuta 2014

Mehevien Makujen Mansikka & Nektariini

 Maista mansikoita !

Kuva: Google.

Mansikka on yksi maailman runsaimmin viljellyistä kasveista. Vaikka mansikkaa kutsutaan marjaksi, se on itseasiassa ruusukasvien heimoon kuuluva hedelmä.
Mansikoiden parhaan satokauden ajankohta on riippuvainen alkukesän säästä. Suuret ja mehukkaat mansikat ovat parhaimmillaan tuoreina.
Pehmeät marjat eivät kestä montaa päivää jääkaapissa, joten pidempään säilytystä varten mansikat kannattaa hillota tai pakastaa.
Eniten myytävänä olevat mansikkalajikkeet sopivat sekä tuoreena käytettäviksi että säilöntään.
Käytä mansikoita monipuolisesti. Nauti kesämarjojen mausta sellaisenaan, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Käytä mansikoita kakkuihin, leivoksiin, jälkiruokiin ja salaatteihin. Yhdistä muiden marjojen kanssa hilloihin ja mehuihin.
Pakasta mansikat talven varalle mieluiten kevyesti sokeroituna viipaleina tai paloina: kokonaiset mansikat vievät pakasterasiasta paljon tilaa ja jäätyvät hitaasti, jolloin niiden rakenne kärsii turhaan.

Mansikoissa on C-vitamiinia jopa enemmän kuin appelsiinissa, noin 60mg/100g.

Tiesitkö?
Mansikat ja nektariinit sisältävät runsaan vesipitoisuutensa vuoksi vain vähän energiaa. Noin 45 kcal/100g, mutta runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja.

Nauti nektariineista !

Kuva: Google.

Nektariini on persikan sileäkuorisempi ja pienempi sukulainen.
Hedelmät myydään usein puolikypsinä, jolloin ne säilyvät kuljetuksessa paremmin.
Raa'at nektariinit kypsyvät pehmeiksi huoneenlämmössä muutamassa päivässä.
Kypsät nektariinit ovat makeita ja meheviä.
Niiden sisällä oleva kivi irtoaa yleensä helposti.
Hedelmät maistuvat sellaisenaan, mutta sopivat myös salaatteihin, kasvislisäkkeisiin ja jälkiruokiin.
Voit myös grillata puolitetut nektariinit kevyesti broilerin tai possunlihan rinnalle.
Pehmeät nektariinit säilyvät parhaiten jääkaapissa.
Nektariinit tuottavat etyleeniä, joten säilytä hedelmät erillään etyleenin kypsyttävälle vaikutukselle herkistä kasveista, kuten esimerkiksi salaateista.

Tieto peräisin: K Ruoka Pirkka heinäkuu 2011 -lehti.

2 kommenttia:

  1. Siinä on mun kaksi lemppari. Mansikka ja nektariina nams <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama ! Mansikat varsinkin, söisin niitä nytkin varmaan viikottain jos ne ei olis niin kalliita.. :/

      Poista