sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Juustotarjotin

Useasta erilaisesta juustosta koostuva tarjotin on tyylikäs tarjoilu moniin tilaisuuksiin. Sitä voi tarjota jälkiruuaksi, kahvin kanssa suolapalaksi tai iltapalaksi leivän ja salaatin kanssa.

Juustojen valinta ja määrä.
Juusto tarjottimelle kannattaa valita sekä mietoja että voimakkaita juustoja. Kolmesta kuuteen lajiin on sopiva määrä. Jos juustot muodostavat koko tarjoilun, voit valita niitä enemmänkin. Tällöin varataan juustoja 150-200g henkeä kohti. Jos ne ovat vain pieni -tai jälkiruoka riittää hyvin kolme erityyppistä juustoa. Silloin juustoa riittää 50-75g henkilöä kohti. Valitse omien makumieltymyksien mukaan tai kokeile rohkeasti uusia juustoja.

Juustojen esillepano.
Nosta juustot huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua. Näin niiden aromit ja maut tulevat parhaiten esille. Poista niistä kääreet ja nosta juustot esim. puiselle, reunattomalle tarjottimelle. Voit leikata jotkut juustot valmiiksi erimuotoisiksi paloiksi. Peitä lopuksi juustot kelmulla, etteivät ne pääse kuivumaan. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsensä, jotteivät juustojen maut sekoitu ja tarjotinkin pysyy siistimpänä. Juustojen lisäksi tarjottimelle sopivat leipä, esim. patonki, hapankorppu, keksit tai piparkakut. Hedelmistä parhaiten sopivat omena, päärynä, viikuna, taateli tai meloni. Kasviksista voit tarjoilla esim. kurkkua, tomaattia, kukkakaalia tai porkkanaa.

Kaikki kuvat Googlesta !

BRIE

Brie on valkohomejuusto, joka tunnetaan samettisen valkohomeen peittämästä ulkokuoresta ja pehmeästä sisuksestaan. Juuston maku on kermaisen täyteläinen, hieman pähkinään vivahtava. Brie pehmenee kypsyessään eli vanhetessaan. Se on parhaassa kypsyysasteessaan, kun leikatun juustoviipaleen sisus hieman valuu.

KERMAJUUSTO

Suosittuna voileipäjuustona tunnettu miedon makuinen ja murukoloinen kermajuusto sopii myös osaksi juustotarjotinta. Juusto on vaalean kellertävää ja sen rasvapitoisuus voi vaihdella.

EMMENTAL

Kova emmentaljuusto sopii erityisen hyvin juustolautaselle. Emmentalin voimakkuus liittyy sen ikään. Juustossa on makua sitä enemmän, mitä pidempään se on saanut kypsyä. Sinisessä pakkauksessa myytävä juusto on maultaan mietoa, punaisessa pakkauksessa voimakkaampaa ja mustan pakkauksen juusto erittäin voimakas aromista.

SINIHOMEJUUSTO

Sinihomejuuston pikantti, kirpeähkö maku syntyy juustomassassa kulkevista homejuovista. Aromikas maku voimistuu juuston vanhetessa. Vertaile juustohyllyn tarjontaa ja valitse mieluisesi. Erityisesti sinihomejuuston sopivat hedelmät ja piparkakut. Kermaisen koostumuksen ansiosta sinihomejuusto sopii myös hyvin kastikkeisiin, kohokkaisiin tai pizzan päälle.

Tieto peräisin: Yhteishyvä Ruoka 12/05 -lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti