torstai 7. elokuuta 2014

Säilyketomaatit Aina Valmiina Palvelukseen

Tomaattisäilykkeet ovat kotikokin hyvä hätävara vuoden ympäri.
Tuoreen tomaatin maku, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella säilykkeissä.


Kuva: Google
Kokonaiset säilyketomaatit ovat tomaattimehuun säilöttyjä kuorittuja tomaatteja. Ne sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina. Kokonaisista tomaateista syntyy myös maukas kastike. Tomaatit soseutuvat helposti, kun niitä painelee kauhalla kattilan reunaa vasten. Säilyketomaatit voi myös valuttaa liemestään ja käyttää puolitettuina tai hienonnettuina  esim. pizzan tai lämpimien leipien päällä. Liemi kannattaa ottaa talteen ja käyttää keittoon, lihapullataikinaan tai tomaattijuoman pohjaksi.

Kuva: Google
Myös tomaattimurskaa varten tomaatit kuoritaan ennen murskaamista. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan käyttää myös tomaattimehua ja suolaa. Saatavana on myös yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettua murskaa.Tomaattimurska on omiaan kastikkeisiin ja keittoihin. Jos murskaa käytetään pizzakastikkeena, sitä on hyvä valuttaa vähän kuivemmaksi, ettei pohjasta tule liian kostea. Tomaattimurska sopii kevyeen ruoanvalmistukseen, sillä 100 grammassa murskaa on vain 35 kcal. Tomaattimurskassa on hieman runsaammin sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeää lykopeenia kuin tuoreissa tomaateissa.

Kuva: Google.
Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin. Sitä on myös saatavana yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettuna sekä luomutuotteena. Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on myös mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille. Paseerattu tomaatti säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa enintään 2-3 vuorokautta.
Kuva: Google.

Tomaattisose -eli pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä. Tomaattisoseen maku syvenee, kun sitä kuumentaa hetken öljytilkassa esim. sipulisilpun ja valkosipulin kanssa ennen nesteen lisäämistä. Tomaattisose säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa noin 2 viikkoa.
Kuva: Google.
Öljyyn säilötyt aurinkokuivatut tomaatit maistuvat alkupalana sellaisenaan, ja ne antavat makua ja mehevyyttä salaatteihin, leivonnaisiin ja pataruokiin. Mausteinen öljy kannattaa myös käyttää ruoanvalmistukseen. Öljyä voi lorauttaa esim. leipätaikinaan tai salaatinkastikkeeseen.

Ohje/tieto: Yhteishyvä Ruoka Maaliskuu 2014 -lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti