perjantai 3. lokakuuta 2014

Avokado On Pop

Väli-Amerikasta kotoisin oleva avokado on laakerikasveihin kuuluvan avokadopuun luumarja. Muodoltaan päärynämäisen avokadon kuori on nahkamainen ja väri vaihtelee lajikkeen mukaisesti vaaleanvihreästä lähes mustaan. Kermaisen hedelmälihan maku on mieto ja hivenen pähkinämäinen.

Kuva: Google.

Käsittely ja käyttö
Avokado halkaistaan ja keskiosan suuri siemen poistetaan ennen käyttöä. Halkaistu avokado voidaan kuoria ja viipaloida salaatteihin tai leivilel. Pehmeä hedelmäliha tummuu herkästi, joten valele sen pinta sitruunamehulla kuorimisen jälkeen. Kuorenpuolikkaista voi kovertaa hedelmälihan pois ja niissä voi tarjoilla esim. salaatin. Soseutettuna avokado sopii kastikkeisiin, kylmiin keittoihin, juomiin ja levitteisiin sekä voileipäkakkujen täytteeksi. Tutuin käyttötapa avokadolla on meksikolainen kastike ja lisäke, guacamole, jota lisätään wrappien täytteeksi. Avokado sopii myös jälkiruokiin, vaikkapa jäätelön makuaineeksi. Avokado sointuu hyvin yhteen ananaksen, sitrushedelmien, äyriäisten ja broilerin sekä kinkun kanssa.

Mistä tunnet kypsyyden?
Kypsän avokadon tuntee, kun tyvipuolelta kevyesti painettaessa pinta antaa hieman periksi. Kypsä avokado ei säily kauan. Jos hedelmämalto on sisältä tummunut, on se jo ylikypsä. Kova hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muovipussissa muutamassa päivässä.

Ravinto-arvo
Avokado sisältää muista hedelmistä poiketen 20-30 prosenttia rasvaa, joka sisältää tyydyttämättömiä eli hyvälaatuisia rasvahappoja. Energiapitoinen avokado sisältää n. 200 kcal/100g. Hedelmässä on lisäksi runsaasti kuituja, kaliumia, B- ja E-vitamiineja sekä foolihappoa.

Säilytys
Avokado säilytetään 10-14 asteessa. Avokado tuottaa runsaasti etyleeniä, joka huonontaa muiden hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä. Pidä avokado erillään etyleenille aroista ksviksista, kuten kiivistä, kurkusta ja salaateista.

Vinkki
Jos käytät vain puolikkaan avokadon, säästä kivellinen puolikas. Kivi hidastaa tummumista.

Tiedot peräisin: Yhteishyvä Ruoka lokakuu 2014 -lehti.

2 kommenttia:

  1. Mä en oo ikinä maistanu avokadoa, aika jännä juttu. :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon, mutta me ei olla vielä avokadon kanssa ystäviä.. :D Yritän kovasti sitä opetella käyttään mutta.. :D

      Poista