torstai 23. lokakuuta 2014

Makua Mausteilla

Kaikki kuvat lainattu googlesta !
Mausteiden tuoksut tulvahtavat runsaina jouluisesta keittiöstä. Vaihtoehdoksi perinteiselle glögille voi kokonaisilla mausteilla antaa aromikkaan maun juomille.

Kaneli
Kaneli on ikivihreän, pensasmaisen laakerikasvien heimoon kuuluvan kanelipuun kuorta. Kanelin eksoottinen tuoksu on makea ja lämmin. Kokonaiset kanelitangot maustavat niin itämaisen lihapadan, glögin kuin sekahedelmäkeitonkin. Ripaus jauhettua  kanelia taas kruunaa jouluisen puuron.

Kardemumma
Kardemumma on monivuotinen inkiväärikasvien heimoon kuuluva yrttipensas. Pensaan siemenpalkojen sisältä paljastuu pieniä mustanruskeita siemeniä. Kardemumman maku on miellyttävän lämmin, hieman eukalyptukseen vivahtava. Kardemummaa käytetään niin suolaisissa kuin makeissakin ruoissa. Kokonaiset siemenet antavat aromia sillille, glögille ja pikkelssille. Jauhettua kardemummaa käytetään leivonnassa.

Vanilja
Kämmekkäkasvien sukuun kuuluvan maustekasvin siemenpalosta saadaan vaniljaa. Oikealla vaniljalla on voimakkaan eksoottinen tuoksu. Sen pehmeä kukkamainen maku on runsaan täyteläinen. Vanilja on yksi hienoimmista mausteista, ja sitä käytetään lähes yksinomaan makeissa ruoissa. Vaniljatangon, niin kuin kanelitangonkin, voi käyttää uudelleen huuhtelun ja kuivatuksen jälkeen, joskin sen maku hieman heikkenee käyttökertojen jälkeen.

Neilikka
Mausteneilikka on ikivihreän neilikkapuun kukinnon nuppu. Nuput kerätään käsin ja kuivataan. Neilikan maku on vahvan aromaattinen ja kirpeä. Jauhettu neilikka kuuluu joulunajan pikkuleipiin, piparkakkuihin ja maustekakkuihin. Kokonaisia neilikoita käytetään esim. maustamaan juomia, liemiä ja kastikkeita. Niillä koristellaan myös perinteinen joulukinkku.

Glögimauste
Valmis glögimausteseos sisältää kanelin, neilikan ja kardemumman lisäksi pomeranssinkuorta ja inkivääriä. Mausteseos sopii niin glögiin kuin muihinkin kuumiin juomiin. Hauduta mausteseosta mahussa tai punaviinissä 5 minuuttia ja siivilöi.

Tieto peräisin: Yhteishyvä Ruokamaailma 12.09 -lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti