torstai 23. lokakuuta 2014

Oletko Maistanut Karambolaa?

Kuva: Google

Kiiltäväkuorinen karambola eli tähtihedelmä on kotoisin Intiasta ja Indonesiasta.
Nykyään tätä pensasmaista puuta viljellään kaikkialla tropiikissa.
Suomeen hedelmä tuodaan ympäri vuoden muunmuassa Thaimaasta, Malesiasta, Israelista ja Brasiliasta. Kypsänä karambola on kauniin kirkkaan keltainen.
Se on täysin kypsä, kun sen sakaroiden kärjet muuttuvat ruskeiksi.
Hedelmän poikkileikkaus on tähden muotoinen.
Viipaleet ovat upeita koristeita esimerkiksi täytekakuissa ja juomissa.
Tähtiviipaleillavoi koristella juhlaviksi myös esimerkiksi jäätelöannoksia, voileipiä, kala- ja lihavateja ym.
Karambolaa voi syödä sellaisenaan, eikä sen kuorta ja siemeniä tarvitse poistaa. Eri lajikkeiden maku vaihtelee, mutta yleensä maku on raikas ja etäisesti sitruunahedelmää muistuttava, mutta hyvin mieto.
Karambolaa ei suositella kuumennettavan, sillä lämpimänä sen maku muuttuu parfyymimaiseksi.
Hedelmässä on runsaasti C-vitamiinia ja oksaalihappoa sekä hiukan kaliumia.
Hedelmä säilytetään viileässä noin +4-+8 asteessa.


Tieto peräisin: Yhteishyvä Ruokamaailma 7/07 -lehti.

2 kommenttia:

  1. En ole ikinä maistanut tätä, mutta seuraavan kerran kun meen kauppaan, niin täytyy ostaa testiin. Syödäänkö tätä ihan pelkästään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo oikein pelkällään syöny, mutta booleihin yleensä laitan tota koristeiksi ja jälkkäreiden koristeena tosi nätti :) Ja plussaahan on se että sen koristeen voi sitten syödä kanssa :)

      Poista