perjantai 3. lokakuuta 2014

Makua Katkaravuista

Ulkomailta tuoduista äyriäisistä tunnetuimpia ovat katkaravut. Niitä myydään harvoin tuoreena. Useimmiten ne ovat kypsennettyjä ja pakastettuja, koska nämä vaaleanpunaiset pitkäpyrstöt ovat herkkiä pilaantumaan.
Katkarapuja myydään kokonaisina kuorineen keitettyinä ja pakastettuina ja kuirittuina pakastettuina tai suolaveteen säilöttyinä. Keittämisen ja kuorimisen jälkeen katkaravut suojataan jääkuorrutuksella, jotta ne eivät kuivu.

Kuva: Google.

Pakastekatkarapujen painosta veden määrä on noin 10-15%, joka ei sisälly pakkauksen painoon. Suomeen tuodaan eniten kylmistä vesistä pyydettyä katkarapua, lähinnä Koillis-Atlantilta tai Norjanmereltä. Niiden liha on kiinteää ja niissä on hienostunut makean suolainen maku.
Kuoritut katkaravut myydään ja luokitellaan niiden kokoluokkien mukaan. Puoleen kiloon mahtuu koon mukaan noin 100-500 katkarapua.
Lämpimän veden suurikokoiset jättikatkaravut kasvavat usein kaikissa lämpimissä merissä. Meillä niitä myydään pakasteessa kokonaisina tai kuorittuina tai suolaveteen säilöttyinä. Uusin trendi on valmiiksi maustetut pakastekatkaravut.

Käyttö
Katkarapuja käytetään esim. salaateissa, leivillä, pastoissa, pizzoissa ja keitoissa. Keittäminen sitkistyttää lihan, joten lämpimiin ruokiin katkaravut lisätään lopuksi. Jättikatkaravut voidaan pikapaistaa tai grillata kokonaisina kuorineen.
Sulata ravut hitaasti jääkaapissa, jolloin niiden maku ja rakenne pysyy mehukkaana. Valuta neste pois ennen käyttöä. Katkaravut pilaantuvat herkästi, joten käytä ne nopeasti sulattamisen jälkeen.

Tiedot peräisin: Yhteishyvä Ruokamaailma 11-09 -lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti