perjantai 3. lokakuuta 2014

Säilyketonnikalassa On Valinnanvaraa

Pari purkillista tonnikalaa on mainio hätävara ruokakaapissa.

Kuva: Google

Kaupan tonnikalavalikoima on nykyisin varsin mittava. Säilyketonnikalaa myydään hiutaleina, paloina, auringonkukka- ja oliiviöljyyn, veteen ja erilaisiin maustekastikkeisiin pakattuna. Usein käyttötarkoitus ratkaisee valinnan, tehdäänkö pastaa, piirakkaa vai salaattia, mutta myös ekologiset arvot ohjaavat monen kuluttajan valintoja.

Tutki pakkausmerkintöjä
Tonnikalasäilykkeen nimi kertoo, onko kala hiutaleina vai paloina ja minkälaisessa liemessä. Usein pakkauksessa on myös merkintä siitä, mitä tonnikalalajia purkkiin on pakattu. Yleisimpiä lajeja ovat Skipjack, Albacore ja Tongol. Useimmissa tonnikalapakkauksista selviää myös valmistusmaa ja kalastusalue.
Pakkauksissa oleva MSC-merkki tarkoittaa, että tonnikala on pyydetty kestäviä kalastusmenetelmiä noudattaen ja meren ekosysteemiä vahingoittamatta. Purkkiin ei myöskään ole pakattu kaloja ylikalastetuista tonikalakannoista.

Öljyssä vai vedessä?
On makuasia pitääkö enemmän veteen vai öljyyn säilötystä tonnikalasta. Veteen säilötty on kevyempää kuin öljyinen versio ja siksi se on monen painoaan tarkkailevan valinta. Energiaa 100 grammassa veteen säilöttyä tonnikalaa on 104 kcal, öljyyn pakatussa 190 kcal. Lämpimiin tonnikalaruokiin, kuten laatikoihin, piirakoihin ja risottoon parempi vaihtoehto on öljyyn pakattu tonnikala, koska se pysyy kuumennettaessa mehevämpänä.
Veteen säilötty tonnikala taas on omiaan kevyisiin salaatteihin ja tahnoihin. Maustekastikkeisiin pakatut tonnikalat ovat käteviä lisättäväksi sellaisenaan esimerkiksi pastan tai riisin joukkoon ja ne sopivat hyvin uuniperunoiden täytteeksi ja lämpimiin voileipiin.

Tiedot peräisin: Yhteishyvä Ruoka syyskuu 2014 -lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti