torstai 23. lokakuuta 2014

Ostoskorissa Sokerit

Kaikki kuvat lainattu googlesta !
Niinkun varmasti huomasitte, tänään on päivitelty vaan näitä vinkki/info osioita. Ja se jatkuu taas.
Näillä näkymin sunnuntaina jatketaan taas sitten ruokaohjeiden parissa, mikäli muutoltani kerkeän/jaksan. :)
Toivottavasti näistä vinkeistä/infosta on myös teille apua, itse ainakin olen oppinut jo paljon uutta ! :)

Sokereita käytetään ruoanlaitossa makeuttamiseen ja maustamiseen sekä erilaisten ruoka-aineiden aromien korostamiseen. Säilönnässä sokerin tärkein tehtävä on homeiden ja bakteerien kasvun estäminen. Sokeri myös säilyttää marjojen ja hedelmien aromin ja parantaa C-vitamiinin säilyvyyttä. Leivonnassa sokerit ovat tärkeänä raaka-aineena vaikuttamassa leivonnaisten väriin, makuun ja rakenteeseen.

Sakkaroosia
eli tavallista sokeria nimitetään myös kidesokeriksi. Valkeaa pitkälle jalostettua sokeria meiltä saa pienikiteisenä sekä karkeampana eli taloussokerina. Taloussokeri sopii yleiskäyttöön leivonnassa, säilönnässä, ruoanvalmistuksessa ja juomien makeuttamisessa. Kidesokeria on saatavana myös tummana eli ruokokidesokerina. Tumma ruokokidesokeri on kuiva, siroteltava ja hieman fariinisokeria miedompi.


Hillosokeriksi
kutsutaan hienokiteisempää kidesokeria, johon on lisätty hyytelöitymistä edistävää pektiiniä ja säilöntäainetta.

Hyytelösokeri
on täysin kasvispohjainen tuote, joka sisältää sokeria, tärkkelyssiirappia, pektiiniä sekä sitruunahappoa. Hyytelösokerilla koristelee kakkuihin ja piirakoihin upean kiillon. Hyytelösokeri ei sovellu säilöntään eikä myös maitopohjaisten jälkiruokien hyydyttämiseen.

Kostea ja voimakasarominen tumma fariinisokeri
valmistetaan lisäämällä kidesokeriin siirappia. Fariinisokeria käytetään leivontaan ja juomien esim. siman valmistukseen. Fariinisokeri kovettuu helposti kuivuessaan. Siksi se on säilytettävä hyvin suljettuna. Kovettuneen fariinisokerin saa pehmeäksi lisäämällä sokeripussiin vähän lämmintä vettä.

Tomusokeri
on valmistettu kidesokerista jauhamalla. Tomusokeriin on lisätty paakkuuntumisen estämiseksi tärkkelystä. Tomusokeria käytetään leivonnaisten ja jälkiruokien valmistukseen sekä koristeluun. Tomusokeria on myös saatavana maustettuna.

Palasokeri
valmistetaan puristamalla kostea kidesokeri tangoiksi, jotka leikataan halutun kokoisiksi paloiksi. Palasokeria suositetaan kuumien juomien makeuttamiseen. Palasokereita on saatavana kooltaan ja liukenemisominaisuuksiltaan erilaisia sekä myös aromikkaina tummina ruokokidesokeripaloina.

Raesokeri
valmistetaan murskaamalla palasokeritankoja. Raesokeria käytetään lähinnä leivonnaisten koristeluun. Raesokeria on saatavana valkoisena ja värillisenä.


Vanilja- tai vanilliinisokeria
saadaan lisäämällä hienojakoiseen kide- tai tomusokeriin aitoa vaniljaa tai synteettistä vanilliinia. Ne maustavat niin jälkiruoat, leivonnaiset kuin juomatkin.

Hedelmäsokeri
eli fruktoosi on aito luonnonsokeri, jota on marjoissa, hedelmissä ja hunajassa. Hedelmäsokeria käytetään yleisimmin kylmien ruokien makeuttamiseen, mutta sitä voi käyttää leivontaan ja säilöntäänkin. Hedelmäsokeria on saatavana jauheena ja tabletteina. Hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa, joten sitä tarvitaan vähemmän eli noin puolet tavallisen sokerin määrästä. Hedelmäsokeri sopii diabeetikolle paremmin, koska se imeytyy ruuansulatuksessa hitaammin kuin tavallinen sokeri.


1kg sokeria on 1,2 L
100g sokeria on 1,2dl
1dl kidesokeria painaa 85g
1dl tomusokeria painaa 60g
1dl fariinisokeria painaa 70g
1dl hedelmäsokeria vastaa 2dl tavallista kidesokeria.

Tieto peräisin: Yhteishyvä Ruoka 8/04 -lehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti